Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Lundberg har fullt upp med att sortera valsedlar inför valet. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Ska hinna dela ut valsedlar i 152 vallokaler – på en halvtimme

Uppdaterad
Publicerad

60 000 valsedlar till 152 vallokaler i Uppsala kommun, på en halvtimme. Det är utmaningen som det nystartade regionpartiet Lokala partier i Uppsala län står inför.

Söndag den 11 september klockan 8 öppnar vallokalerna i Sverige. Då ska valsedlar finnas på plats. Men vissa valsedlar ska levereras av partierna själva, och det får inte göras innan klockan 07.30.

– Det är mycket jobb, säger Lennart Lundberg, kommunpolitiker i Knivsta och företrädare för det nystartade regionpartiet Lokala partier i Uppsala län.

Kommunen ansvarar för att lägga ut blanka valsedlar, partivalsedlar för partier som vid något av de två senaste valen till riksdagen fått mer än en procent av rösterna, samt partivalsedlar för val till region- och kommunfullmäktige för partier som redan är representerade.

Nya partier ansvarar själva

Det är alltså nya, små partier som själva ansvarar för att leverera partivalsedlarna. Namnvalsedlar, som väljarna kan använda för att personrösta, är det alltid partierna själva som ansvarar för att leverera till vallokalerna.

– Det är framför allt att man bara får lämna in på söndagen som vi tycker är problemet, det blir ett demokratiskt hinder, säger Lennart Lundberg.

Ett nytt tillvägagångssätt ska undersökas till nästa år, säger Johan Pelling (S), ordförande i valnämnden.

– Det kan handla om allt från att man ger lite extra tid till partierna till att man faktiskt hjälper partierna att distribuera valsedlarna, säger han.

Hör mer i klippet om hur partierna drabbas av kommunens regler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet