Kritiserad psykiatriker anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Kritiserad psykiatriker anmäls igen

Uppdaterad
Publicerad
En hårt kritiserad psykiatriker anmäls på nytt av flera patienter. Han står just nu under prövotid, vilket innebär att nya brister kan leda till att hans läkarlegitimation dras in.

Den omtalade och hårt kritiserade psykiatrikern anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att flera patienter inom psykiatrin upplever att de bemötts felaktigt av honom.

Psykiatrikern, som tidigare varit verksam i Uppsala län, har tidigare fått skarp kritik och riskerat att bli av med läkarlegitimation efter flera anmälningar om kritiserade händelser.

För några år sedan tvingades han lämna sitt uppdrag som läkare på psykakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och han är i dag verksam i västra delen av landet.

Nu anmäls han alltså på nytt. Två av patienterna uppger att han hotat dem att de kan få ”problem” om de anmäler honom. En av patienterna ska enligt anmälan felaktigt ha placerats i spännbältesrum i flera dygn.

Behöll läkarlegitimationen

IVO har tidigare hotat med att frånta psykiatrikern hans läkarlegitimation, men han fick istället en treårig prövotid förra året, där nya brister skulle kunna leda till att hans legitimation dras in.

SVT har varit i kontakt med psykiatrikern som valt att inte lämna någon kommentar.

FÖRTYDLIGANDE:
I en tidigare version av den här texten uppgavs det att en patient anmält psykiatrikern för att ha blivit kränkt av religiösa skäl. Den anmälan lades ned 3 juli 2017 utan åtgärd. De andra två anmälningarna utreds fortfarande enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer