Kvinnan tvingades sälja sex till flera män, men får inte behålla de pengar hon tjänades. Foto: TT

Kvinna tvingades sälja sex – får inte behålla pengarna

Publicerad

Högsta domstolen kommer inte att pröva frågan om en ung kvinna som tvingats sälja sex i Uppsala, ska få behålla de pengar hon tjänade. Därmed står hovrättens nej fast och de 100 000 kronorna tillfaller staten.

Den unga kvinnan fördes till Sverige 2018 och utnyttjades för prostitution av människohandlare i Uppsala och Stockholm.

När polisen nystade upp härvan beslagtogs omkring 100 000 kronor. I en unik dom fälldes en man för oaktsam våldtäkt enligt den nya sexbrottslagen för att han visste att kvinnan var offer för människohandel. Två män dömdes också för människohandel i fallet och ett 15-tal män har dömts för att ha köpt sex av kvinnan.

Domen överklagades, bland annat av kvinnan, som via sin advokat krävde att få tillbaka pengarna hon tjänat in.

Finns inga skäl

Riksåklagaren tyckte att HD skulle pröva frågan, eftersom det inte är olagligt att sälja sex och att staten annars skulle ”sko sig på att kvinnan tvingats sälja sex”.

Men HD vill inte ta upp ärendet. Därmed står hovrättens dom fast och pengarna tillfaller staten.

HD motiverar beslutet med att det inte finns skäl till prövningstillstånd. För att medge det krävs att fallet kan bli vägledande för framtida rättstillämpningar.

Unikt våldtäktsärende

Visa

I våras dömde Uppsala tingsrätt en 69-årig man för oaktsam våldtäkt för att ha köpt sex av den unga kvinna som utsatts för människohandeln.

Svea hovrätt delade tingsrättens bedömning om oaktsam våldtäkt men sänkte strafflängden från ett år till åtta månaders fängelse.

Kvinnan fördes till Sverige sommaren 2018 av två män och såldes till en lång rad män i Stockholm och Uppsala. 16 män har dömts för köp av sexuella tjänster.

En av dem som dömts är 69-åringen, som efter andra sexköpet recenserade kvinnan på en eskortsida. Där framgick det att han misstänkte att hon var utsatt för människohandel.

Fallet är unikt då det är det första i sitt slag med den nya sexuallagstiftningen, där den misstänkte är sexköpare och målsägande är offer för människohandel.

Den första juli 2018 ändrades och utvidgades sexualbrottslagstiftningen på så sätt att den numer utgår ifrån att sex ska vara frivilligt. Tidigare krävdes det hot, våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling skulle räknas som våldtäkt.

De båda männen har dömts för människohandel i både tingsrätten och hovrätten, till tre år och fyra månader respektive två år och tio månaders fängelse.

De har också dömts att betala sammanlagt 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer