Foto: Leif R Jansson/TT

Köpte sex av offer för människohandel: Hovrätten sänker straffet

Publicerad

Idag kom hovrättens dom i målet där en 69-årig man köpt sex av en kvinna som var offer för människohandel. Svea Hovrätt väljer att fastställa domen men sänker hans straff från 1 år till 8 månaders fängelse.

Uppsala tingsrätt dömde mannen för ett fall av oaktsam våldtäkt och två fall av köp av sexuell tjänst.

Ärendet är det första i sitt slag med den nya lagstiftningen där misstänkt är sexköpare och målsägande är offer för människohandel.

En dom som kammareåklagare Anneli Tired Wallin valde att överklaga till Svea hovrätt då hon menade att det rör sig om ett uppsåtligt brott från 69-åringens sida, det vill säga, en våldäkt.

– Mannen har varit likgiltig till förhållande att målsägande inte har deltagit frivilligt och inte kunnat göra det, men att detta inte har hindrat honom från att utföra sexuella handlingar, säger Anneli Tired Wallin.

Trots detta fastställde Svea hovrätt idag att det fortfarande rör sig om oaktsam våldtäkt.

Sänkt fängelsestraff

Svea hovrätts väljer att fastställa domen men sänker 69-åringens straff från 1 år till 8 månaders fängelse.

– Det kom inte som en överaskning. Jag tror att de valde att sänka fängelsestraffet till åtta månaders fängelse till följd av Högsta domstolens dom avseende en dom om oaktsam våldtäkt som kom i förra veckan.

– Det har varit ett annat förfarande men man skriver då från Högsta domstolens sida att straffvärdet för oaktsam våldtäkt i det fallet är åtta månaders fängelse, och det har man nu tagit fasta på i det här beslutet från Svea hovrätt.

De män som förde hit kvinnan från Rumänien dömdes av Svea Hovrätt för människohandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer