Nu överklagas den unika våldtäktsdomen i Uppsala tingsrätt. Foto: Akvelina Smed / TT

Frågan om våldtäkt vid sexköp får ny prövning

Publicerad

69-åringen köpte sex av en kvinna han misstänkte var utsatt för människohandel. Det var hon också – och mannen dömdes till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt. Nu överklagas den unika domen.

Det var i slutet av april som mannen dömdes av Uppsala tingsrätt.

Mannen vill frias från anklagelsen medan åklagaren kräver att hovrätten ser strängare på gärningen.

Kvinnan han köpte sex av kom till Sverige från Rumänien sommaren 2018. Hon fördes hit av två landsmän som i tingsrätten dömdes för människohandel. Kvinnan såldes i Sverige till en lång rad män, som dömts för köp av sexuell tjänst.

69-åringen har enligt tingsrätten varit ”grovt oaktsam i förhållande till den omständigheten att Sekretess A (kvinnan) var utsatt för människohandel och av det skälet inte kunde medverka frivilligt i de sexuella handlingarna”. Därför dömdes han för oaktsam våldtäkt.

Vill frias

Mannen håller inte med, och vill frias från den anklagelsen. Det framgår av den överklagan hans advokat lämnat in till Uppsala tingsrätt.

Åklagaren Anneli Tirud Wallin vill däremot att mannen ska dömas för uppsåtlig våldtäkt vid båda tillfällena han köpte sex. Tirud Wallin håller fast vid sin uppfattning att 69-åringen förstod att kvinnan inte deltog frivilligt.

– Efter det han sagt i polisförhör och under förhandlingen så menar jag att han ska fällas till ansvar även för den första våldtäkten. Han ska alltså enligt min mening dömas för två uppsåtliga våldtäkter, och då ska han få ett längre fängelsestraff också, säger Anneli Tirud Wallin.

Nya sexbrottslagen

Visa

Tidigare har det krävts våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Från och med 1 juli 2018 utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I den nya lagtexten står det att domstolarna särskilt ska beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också förts in i brottsbalken, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningsmannen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte fanns ett sådant uppsåt – om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer