Annonsen på sexsajten ledde specialgruppen till fallet – som fick arbetsnamnet ärende Alfa. Hör Anna Runesson regional koordinator i människohandelsgruppen. Foto: SVT/arkiv

Specialgruppens arbete bakom unik dom – sexköpare får fängelse för oaktsam våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har nu en person som köpt sex i Sverige dömts till fängelse för oaktsam våldtäkt istället för dagsböter för sexköp. Det var annonsen på sexsajten som ledde människohandelsgruppen i region Mitt rätt.

– Jag hoppas den här domen ska verka avskräckande för sexköpare och att efterfrågan på de här kvinnorna ska minska, säger Anna Runesson, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i polisregion mitt, vars tjänst är placerad på Individ- och familjeförvaltningen inom Västerås stad.

– Fastän det finns fängelse i straffskalan så är det aldrig någonsin en sexköpare som blivit dömd till fängelse. Nu med nya lagen så signalerar man just det, att man kan inte köpa en annan människa. Punkt.

Så fick specialgruppen fallet på sitt bord

Det var när en av poliserna som jobbar i den särskilda människohandelsgruppen inom polisregion mitt såg en sexannons med en, som hon uppfattade det, väldigt liten och ung kvinna som arbetet med fallet som kom att kallas ”ärende Alfa” startade.

Gemensamt beslutade man att sätta span på den adress i Uppsala där kvinnan då fanns.  Det för att också komma åt de ”kopplare” man så ofta misstänker finns i bilden, berättar Anna Runesson.

– Så vi fick dem och kunde erbjuda kvinnan stöd. Hon sa ja, direkt: Liksom ”Hjälp mig, ta mig härifrån”.

Det gör domen unik

Ett omfattande polis- och utredningsarbete tog vid och nyligen dömdes de två män som åtalades för att ha tvingat den unga kvinnan till Sverige från Rumänien för att sälja sex. Ett femtontal sexköpare, hemmahörande på en mängd olika platser, dömdes till dagsböter för att ha köpt sex men en man i 70-årsåldern dömdes också till ett års fängelse för bland annat oaktsam våldtäkt.

Där åtalade åklagaren enligt den nya sexköpslagen från 1 juli 2018: om det kan misstänkas att personen man köper sexuella tjänster av kan vara utsatt för människohandel, så ska domen gälla oaktsam våldtäkt istället för sexköp.

Det var vad sexköpare hade kommunicerat till varandra i annonsen som till sist ledde till den fällande domen.

Hör Anna Runesson berätta mer om det och om stödet till kvinnan i klippet.

Koordinatorn och människohandelsgruppen

Sedan 2017 finns regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel i de sju polisregionerna.

I polisregion mitt finns numera två personer som jobbar ihop med polisens människohandelsgrupp. Den består av poliser specialiserade på den här typen av brott. De jobbar nära motsvarade grupp inom åklagarkammaren.

Koordinatorernas uppgift är att se till brottsoffren får det stöd och den hjälp de behöver och har rätt till för stunden och framåt. I fallet ”Alfa” kommer Anna Runesson att fortsätta ha kontakt med den unga kvinnan även när hon återvänder till sitt hemland.

Koordinatorerna ser också till att koppla in de övriga myndigheter eller expertkunskaper som behövs i ett specifikt ärende.

Det kan vara Socialtjänsten, skyddat boende, Migrationsverket eller frivilliga hjälporganisationer.

Koordinatorerna jobbar på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten.

I region mitt samfinansieras de av Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelsen. De utgår från Västerås, där de har kontor hos kommunen men ofta sitter tillsammans med polisen i deras lokaler.

Källa: Anna Runesson, koordinator polisregion mitt 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.