I dag faller hovrättens dom i målet där en 69-årig man köpt sex av en kvinna som var offer för människohandel.

Dom i unikt våldtäktsmål i dag

Publicerad

I april dömde Uppsala tingsrätt en 69-årig man för brottet oaksam våldtäkt till fängelse i ett år. Mannen hade köpt sex av en kvinna som var offer för människohandel. I dag kommer hovrättens fall i målet.

Kvinnan hade förts till Sverige från Rumänien med syfte att sälja sex.

De två män som förde hit kvinnan dömdes för människohandel och tingsrätten fann att den 69-årige mannen bör ha insett att det fanns en risk för att kvinnan var utsatt för människohandel.

Rubriceringen blev oaktsam våldtäkt, men kammaråklagare Anneli Tirud Wallin hoppas nu att Svea hovrätt ska fälla mannen för våldtäkt, uppsåtligt brott.

– Tingsrätten ansåg att han var grovt oaktsam, men jag menar att han åtminstone har varit likgiltig inför att hon inte frivilligt deltagit i de sexuella handlingarna. Och att han gjort sig skyldig till två fall av våldtäkt, säger hon.

Ny lag prövades

Anneli Tirud Wallin vill också se ett längre fängelsestraff, samt att en annan man  – som friats från misstankarna om våldtäkt – ska fällas.

Tingsrättsdomen i april var första gången som den nya sexbrottslagen prövades.

Domen överklagades också av 69-åringen, som vill bli frikänd.

Nya sexbrottslagen

Visa

Tidigare har det krävts våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Från och med 1 juli 2018 utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I den nya lagtexten står det att domstolarna särskilt ska beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också förts in i brottsbalken, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningsmannen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte fanns ett sådant uppsåt – om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer