Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett hundratal kvinnor ska studeras på sömnlabbet på biomedicinskt centrum i Uppsala. Hör mer om varför i klippet. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Kvinnors sömn ska studeras i Uppsala universitet – fokus på menscykeln

Uppdaterad
Publicerad

I en ny studie vid Uppsala universitet ska kvinnors sömn undersökas. Forskarna ska bland annat titta på hur sömnen påverkas av menstruationscykler och hormonsvängningar.

Ett hundratal kvinnor i olika stadier av sina menstruationscykler ska nu tillbringa två nätter på sömnlaboratoriet på Biomedicinskt centrum i Uppsala. På dagarna ska de göra olika tester. De är med i en ny studie där forskarna ska undersöka hur menscykler och hormonsvängningar påverkar sömnen. Studiens resultat väntas komma nästa år.

– Vi vill bland annat utreda om effekterna av sömnbrist varierar beroende på var en kvinna befinner sig i menscykeln, säger sömnforskaren Christian Benedict.

Varannan kvinna har sömnproblem

Närmare varannan kvinna har sömnproblem visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Andelen kvinnor som har problem med att sova är större än andelen män – men trots det finns det lite forskning som är gjord på kvinnor.

Titta in i sömnlabbet i videon ovan.

SömnBESVÄR

Andel svenskar som uppger att de har problem med sömnen:

2019-2022: Kvinnor: 48 procent Män: 37 procent

2015-2018: Kvinnor: 42 procent Män: 31 procent

Resultatet bygger på den nationella folkhälsoenkäten.

Källa: www.folkhälsomyndigheten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.