Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Riktlinjerna för vem som ska provta sig har ändrats – i hopp om att dämpa trycket på labbet. Foto: Hanna Schück/SVT

Mardröm för labbchefen om personalen blir sjuk: ”Blir kris”

Uppdaterad
Publicerad

Mikrobiologerna på Akademiska laboratoriet i Uppsala drunknar i prover. Av de totalt 130 anställda jobbar ett 20-tal personer med att analysera proverna.

– Det sista vi vill är att personalen ska bli sjuka, då blir det kris, säger Johan Lindh, sektionschef på mikrobiologen, Akademiska sjukhuset.

Just nu tar man emot mellan 2 000 och 3 000 coronatest för analys om dagen på Akademiska laboratoriet.

I nuläget är väntetiden på provsvar cirka 30 timmar, målet ligger på 24, men mängden prover som kommer in gör att svaret dröjer.

Akademiska laboratoriet skickar varje vecka omkring 5 000 analyser till ett labb i Stockholm. På andra håll i landet skickas prover längre sträckor eller till och med utomlands, men Johan Lindh tror inte att det kan bli aktuellt för Uppsala.

Håller nere svarstiden

– Den stora fördelen för Uppsalaborna om man gör analyserna hos oss är att man sparar en hel del timmar i svarstid, säger han.

På grund av det höga trycket ändrades direktiven för provtagning på fredagen, något UNT var först med att berätta. Den som bor med någon som har covid-19 behöver inte testa sig om man inte själv har symtom.

I klippet: Hör om personalens situation på labbet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet