Ny omikronvariant har hittats i Uppsala

Publicerad

En ny undervariant till omikron har upptäckts vid Akademiska laboratoriet i Uppsala. Ännu vet man mycket lite om den nya varianten, som på fredagen dokumenterats hos tre personer.

– Vi måste ha mycket större material för att veta om den kan konkurrera med den tidigare varianten, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig.

BA.2 – så heter den nya omikronvarianten. Såvitt känt är de tre fallen de första som upptäckts i Sverige, vilket UNT var först med att berätta.

Tidigare har mutationen upptäckts i Danmark, Norge och i indiska Calcutta där den på kort tid fått mycket stor spridning.

Coronaviruset i Uppsala

Men huruvida den nya varianten är farligare eller kommer få en lika skenande spridning i Sverige är alldeles för tidigt att säga. Det menar Johan Lennerstrand, docent i mikrobiologi vid Akademiska laboratoriet, som var med och gjorde upptäckten.

”Inte överraskande”

Och han får medhåll av Mats Martinell, provtagningsansvarig.

– Den här upptäckten är inte ett dugg överraskande. Ju större smittspridning, desto större risk för förändring. Det kommer komma väldigt många fler undervarianter, säger han.

Enligt Martinell är de tre fallen, varav två har koppling till varandra, inte längre smittsamma, men han tror att det finns fler fall i Uppsala. Eftersom den nya varianten kräver en djupare sekvenseringsmetod kan mörkertalet kan vara stort.

I klippet: Se hur upptäckten gjordes i Uppsala-labbet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet