Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: UL berättar om incidenten med de läckta personuppgifterna. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Läckta personuppgifter i UL-appen – 700 000 drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefonnummer, köphistorik och e-postadresser. Över 700 000 personer har fått sin uppgifter läckta genom UL-appen. Region Uppsala bedömer säkerhetshaveriet som allvarligt och har vidtagit åtgärder.

– I komplexa IT-system finns det alltid risk för sårbarheter, men vi jobbar aktivt med att åtgärda de säkerhetshål som finns, säger Peter Samuelsson, avdelningschef Region Uppsala.

Privatperson uppmärksammade brister

Det var under måndagen som UL (Upplands lokaltrafik) uppmärksammades av en privatperson som lyckats få ut de känsliga uppgifterna. Bristen i systemet ska nu vara åtgärdad, men incidenten har fått Region Uppsala att se över sina rutiner.

– För mig som jobbar inom UL är det såklart tufft. Det är viktigt att vi kan garantera säkerheten för de som reser och använder våra system, säger Peter Samuelsson.

I klippet: Så försöker UL garantera att liknande brister inte uppstår igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.