Foto: SVT Uppsala/Förundersökningen

Lägenhet var olagligt växlingskontor – miljoner i kontanter i beslag

Publicerad

Polisens kontroll av bilar under den stora Rimfrost-insatsen vid Mora Stenar i maj gav resultat. En av de bilar som stoppades var proppfull med pengar och nu åtalas tre män för att ha hanterat över fem miljoner kronor.

Det var Tullen, som deltog i insatsen tillsammans med polisen och Kronofogdemyndigheten, som genomsökte bilen och hittade en låda med pengar.

Två män fanns i bilen. Föraren uppgav att där fanns omkring 700 000 kronor och att de skulle användas till ett företag i Uppsala.

Männen greps och bilen togs i beslag. Senare användes en polishund tränad på att hitta sedlar och den nosade upp pengar gömda på 26 olika platser i bilen, bland annat i stolsfickor, på golvet och i mittkonsolen. Totalt hittades två miljoner svenska kronor.

3,5 miljoner i lägenhet

En av de två männen hade en nyckel på sig som gick till en adress i Uppsala. I lägenheten fanns en stor mängd sedlar i olika valutor – totalt 3,5 miljoner kronor. Enligt polisutredningen har lägenheten används som ett slags olagligt växelkontor där pengar förts till och från länder som inte har något banksystem.

Totalt tre män åtalas nu för näringspenningtvätt. Brottet bedöms som grovt.

Det finns enligt åtalet en risk att männen genom sin verksamhet försökt dölja att pengarna kommer från brottslig verksamhet.

Alla tre männen har under polisutredningen förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.