Sjuk vårdpersonal ger pressat läge på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 och influensa gör att Akademiska sjukhuset har många inneliggande patienter just nu. Men sjuk vårdpersonal bidrar också till ett ansträngt läge.

– Vi har striktare regler för när man inte ska vara på jobbet, men också fler som blir smittade av olika virusinfektioner. Eftersom vi har en lägre tillgång till personal så har vi 20–30 färre vårdplatser öppna om man jämför med samma tid förra året, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Är ni oroliga för att mer personal ska bli sjuk?

– Den oron lever vi ständigt med, framför allt i år då vi ser att många vanliga förkylningsvirus haft stor spridning. Vi är även oroade att influensa ska drabba vår personal.

Färre covidpatienter

I nuläget vårdas tolv patienter med covid-19, varav ingen på intensivvårdsavdelningen. Det kan jämföras med 160 patienter vid samma tidpunkt förra året.

– Som läget är just nu vårdar vi fler patienter för influensa än för covid-19. Sett till antalet covidpatienter är belastningen lägre men det fylls ut av andra patienter så på totalen har vi ett belastat sjukhus med överbeläggningar på flera avdelningar, säger Johan Lugnegård.

I klippet: Hör om det ansträngda läget på Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.