Läkare åtalas för våldtäkt på patient

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har anmält att hon blivit våldtagen av en läkare under ett vårdbesök i Enköping. Nu åtalas läkaren.

Polisen fick in en anmälan om att en kvinna blivit våldtagen av en läkare på en vårdinrättning i Enköping i december förra året. Läkaren kunde gripas i februari. Nu åtalas läkaren för våldtäkt och han misstänks ha genomfört en sexuell handling som går att jämföra med samlag.

Läkaren ska ha vilselett kvinnan och sagt att undersökningen var nödvändig för att han misstänkte att hon led av en allvarlig sjukdom, enligt åtalet. Det står också i åtalet att deltagandet inte varit frivilligt och det inte var medicinskt befogat.

Mannen har tidigare förnekat brott och tillbakavisat anklagelserna.

Ingen annan ska ha utsatts

Åklagaren Moa Blomqvist i en tidigare intervju med SVT Uppsala hyllat läkarens arbetsgivare och deras insatser under utredningen.

– Så fort de har fått kännedom av det här har de gjort en egen undersökning, med hänsyn till vår förundersökningssekretess, sade hon tidigare.

– De har varit i kontakt med andra personer som varit i kontakt med den här läkaren, och det är ingen som har sagt att de har utsatts för något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.