Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Carl är inte nöjd hur sjukvården hanterat incidenten: ”Det har varit ett helvete rent ut sagt”. SVT träffade honom under en frigång. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Läkare förväxlade hans journaler – skrev in broderns brott och uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Fel personnummer, sjukhusvistelser och brott mot vårdpersonal. ”Carl” har dömts till rättspsykiatrisk vård i Uppsala, men under sju år har fel uppgifter förts in i hans journal då läkare förväxlat honom med hans yngre bror. Nu anmäler han regionen.

Det började med att ”Carl”, som egentligen heter något annat, begärde ut handlingar från tingsrätten. När han läste igenom dem märkte han att något inte stämde. Läkarna hade förväxlat honom med hans lillebror, som också dömts till vård.

– Jag blev helt chockad, det är det värsta som har hänt mig. Läkarna har skrivit saker om mig som inte stämmer överhuvudtaget. Det är som mardröm, säger Carl.

I handlingarna från Akademiska sjukhuset som SVT tagit del av står det fel personnummer på ett flertal ställen. Det går även att läsa att Carl varit aggressiv, hotat och varit våldsam mot en läkare, något som enligt Carl själv inte stämmer.

Det står också att han haft kontakt med psykiatrin sedan 90-talet, men i själva verket skrevs han in för första gången 2013.

”Den mänskliga faktorn”

– Det är som att jag sitter dömd för handlingar som jag inte begått. Läkarna säger att de har korrigerat det nu, men jag har svårt att ha förtroende för sjukvården, säger Carl.

I ett yttrande till patientnämnden förklarar en läkare på Akademiska sjukhuset att händelsen är av ”ovanlig karaktär”, samt att det är svårt att fastslå orsakerna förutom att det handlar om ”den mänskliga faktorn”.

– Vi har just startat en utredning om det här och vill inte kommentera enskilda fall innan den utredningen är klar, säger Tarja-Leena Kirvesniemi, biträdande verksamhetschef psykiatrin Akademiska sjukhuset.

I klippet: SVT träffar ”Carl” på en frigång, där han berättar om förväxlingen och hur han mår idag.

Detta har hänt

• Sedan 2017 har Akademiska sjukhuset fört in felaktiga uppgifter i ”Carls” journaler vid olika tillfällen. Det rör sig bland annat om fel personnummer, vårdplatser och en våldshandling mot läkare. Det framgår av den dokumentation som SVT tagit del av.

• ”Carl” är sedan tidigare dömd till rättspykiatrisk vård. Han har blivit dömd för bland annat misshandel och olaga hot, men de förväxlade händelserna i journalen har han alltså inget med att göra.

• Under sommaren 2023 har ”Carl” anmält incidenterna till JO och IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

• JO utreder just nu ärendet, men IVO meddelar att man inte kommer att gå vidare ärendet. Anledningen är att händelsen ”inte påverkat patientens självbestämmande, integritet eller rättsliga ställning” på ett tillräckligt sätt.

• När SVT tar kontakt med Akademiska sjukhuset meddelar de att ärendet just nu är under utredning. Resultatet förväntas bli offentligt under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.