Till vänster förpackningar med naloxon som läkaren Knut Bodin är beredd att utbilda polisen om. Foto: Sprututbytet Uppsala/SVT

Läkare larmar: Polisen beslagtar livräddande läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen beslagtar naloxon, ett läkemedel som häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider som fentanyl.

– Det är skamligt, säger Knut Bodin, medicinskt ansvarig läkare på sprututbytesmottagningen i Uppsala.

Det var i förra veckan som personalen på sprututbytet i Uppsala fick in flera vittnesmål om att patienter fått sitt naloxon beslagtaget. Läkemedlet fungerar som ett motgift vid överdoser, är helt ofarligt och kan inte missbrukas.

– Det är skamligt. Har man inte den här kunskapen är jag beredd att utbilda varenda polis, säger Knut Bodin.

– Vi är ganska vana med att polisen tar nålar, sprutor och andra läkemedel från våra patienter, men att ta naloxon är bara så klumpigt. De borde veta att detta är ett livräddande motgift mot opioider.

”Sa att det räddade liv – de tog det ändå”

På den naloxonförpackning som läkare på sprututbytet skriver ut står det uttryckligen att patienten genomgått en utbildning i att ge naloxon samt att läkemedlet inte får beslagtas av polisen.

Peter Johansson är en av personerna som säger sig fått sitt naloxon beslagtaget och han berättar för SVT Nyheter att han vid två olika tillfällen använt naloxon för att rädda livet på personer som överdoserat.

Beslaget av hans naloxon ska ha skett i januari.

– De tog in mig och min sambo, men hittade inget annat än naloxon. Jag berättade att det används för att rädda liv, men de tog det ändå, säger Peter Johansson.

Enligt Peter Johansson har han sedan försökt få tillbaka läkemedlet från polisen utan att lyckas.

– De ser på oss som lägre stående människor.

Polisen jobbar på ett svar

Uppsalapolisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna kring beslagen.

– Jag har pratat med gruppchefer som utreder narkotikabrott och även pratat med gruppchefen på vår narkotikaenhet och ingen känner igen detta, säger Lisa Sannervik, presstalesman vid polisen i Uppsala län.

Lisa Sannervik vill inte svara på specifika frågor för tillfället, men säger att Uppsalapolisen just nu jobbar på ett svar som ska klargöra exakt vad som hänt.

Uppdatering: Polisen uppger senare på sin hemsida att de inte kan hitta dokumentation som styrker att ett ingripande ägt rum den 10 januari, ett datum som Peter Johansson uppgett.

Fakta Naloxon

  • Naloxon häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider, som fentanyl och smärtstillande morfinliknande läkemedel – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige.
  • Naloxon är helt ofarligt att använda och kan inte missbrukas. Fram tills nyligen fanns läkemedlet endast inom sjukvården, men kan nu även skrivas ut till människor i grupper där överdosrisken är hög.
  • Att fler nu kan få tillgång till naloxon ingår i regeringens strategi för att minska den rekordhöga svenska narkotikadödligheten.
  • Varje år dör över 600 människor av droger i Sverige. En majoritet av de som dör har någon typ av opioid i kroppen och skulle teoretiskt sett kunna räddas om någon i närheten haft tillgång till naloxon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.