Han fick sin naloxonförpackning beslagtagen senast i januari. Hör Peter Johansson berätta. Foto: SVT

Peter om polisens Naloxonbeslag: ”Det är för jävligt – vi kan ju faktiskt rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Johansson är en av de personer som SVT träffat och som säger sig ha fått sitt naloxon beslagtaget. Ett läkemedel som han själv vid två tillfällen använt för att rädda livet på personer som överdoserat.

I förra veckan slog personal på sprututbytet i Uppsala larm om att polisen beslagtagit det livräddande läkemedlet Naloxon. Detta trots att det på förpackningen uttryckligen står att Naloxon inte får beslagtas av polisen.

Naloxon

  • Naloxon häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider, som fentanyl och smärtstillande morfinliknande läkemedel – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige.
  • Naloxon är helt ofarligt att använda och kan inte missbrukas. Fram tills nyligen fanns läkemedlet endast inom sjukvården, men kan nu även skrivas ut till människor i grupper där överdosrisken är hög.
  • Att fler nu kan få tillgång till naloxon ingår i regeringens strategi för att minska den rekordhöga svenska narkotikadödligheten.
  • Varje år dör över 600 människor av droger i Sverige. En majoritet av de som dör har någon typ av opioid i kroppen och skulle teoretiskt sett kunna räddas om någon i närheten haft tillgång till naloxon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.