Läkare missade hennes knöl – var cancer

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick beskedet att allt var normalt, ungefär ett år senare fick hon veta att hon hade en tumör i ena lungan. – Läkarna borde varit extra noggranna när jag har haft bröstcancer tidigare, säger Annelie Wallmo.

Knölen i lungan fanns redan med i hennes journal, inskriven vid det första läkarbesöket i april 2014. Annelie Wallmo gick till vårdcentralen i Tierp våren 2014 eftersom hon hade ont i bröstet och kände att något var fel. Hon var extra oroad eftersom hon tidigare haft bröstcancer. Hon fick en remiss till röntgen och fick beskedet att allt var bra.

– Jag minns inte om det var i Uppsala eller Enköping som röntgen gjordes men jag fick i alla fall beskedet att allt var bra, säger Annelie Wallmo.

Kände att något var fel

Efter en tid med smärtproblem och en bestående känsla av att något inte stämde så sökte hon sig till vården igen. Den här gången gick hon direkt till bröstmottagningen Samariterhemmet.

– Där fick jag jättebra hjälp och de sa att vi verkligen ska gå till botten med det här, ser vi ingenting på den första röntgenundersökningen så gör vi en till, säger Annelie Wallmo.

Cancertumör

Nu upptäcks en cancertumör med en diameter på sex centimeter men läkarna inser också att tumören skrevs in i journalen redan vid det första besöket. Under 2015 konstateras det också att cancern har spridit sig till hjärnan.

Annelie Wallmo är naturligtvis besviken på läkarnas agerande vid det första besöket.

– Jag går bara till doktorn när jag känner att det är något allvarligt och man kan ju tycka att läkarna borde vara extra noggranna när jag faktiskt har haft bröstcancer tidigare, säger hon.

Annelie Wallmo har fått cellgiftsbehandling men den fick avbrytas.

– Jag blev jättesjuk av cellgifterna så de fick avbrytas, säger hon.

Som en följd av att tumören spridits till hjärnan så lider Anellie Wallmo av epilepsiliknande anfall. Dessutom drabbades hon av hjärtflimmer och blev inlagd på hjärtkliniken i samband med den 7 veckor långa strålningsbehandlingen.

Mot tumören i hjärnan har hon också fått gammastrålningsbehandling, även kallad gammakniven, på Karolinska i Stockholm.

Anmäler vården

Annelie Wallmo har nu gjort en anmälan om fel i vården till Inspektionen för vård och omsorg. Hon tror inte att hennes anmälan hjälper henne så mycket.

– Även om det här kanske inte hjälper mig så vill jag hjälpa andra, säger Annelie Wallmo.

Idag mår Annelie Wallmo bättre än under cellgifts- och gammastrålningsbehandlingen men hon är fortfarande sjuk och väntar på att bli stark nog för att genomgå en operation eller för att starta en ny cellgiftsbehandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.