Foto: Gustav Svensson / SVT

Läkaren: Getingar farligaste djuret

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde svensk bär på antikroppar som kan ge allergi mot bin eller getingar. Men faktum är att möjligheten att vaccinera sig har funnits länge.

Enligt siffror från socialstyrelsen sökte i snitt 2588 personer i Sverige vård till följd av kontakt med bålgeting, geting eller bi under perioden 2010-2014.

– Och vi har en eller två personer i landet per år som dör av getingstick, helt i onödan, säger Christer Janson, överläkare vid astma- och allergimottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Över hundra år gammal metod

Allergivaccination, så kallad hyposensibilisering, har enligt Janson funnits sedan 1911. Exakt hur länge man har vaccinerat mot getingar och bin är han inte säker på.

– Men när jag själv var student här på 70-, 80-talet hade man precis börjat med den behandlingen här i Uppsala.

Tror du många känner till det?

– Jag tror att det fortfarande finns en del som inte känner till det.

Beror på antikroppar

Getingallergi beror på att en del människor har så kallade IgE-antikroppar. Var tionde svensk har sådana antikroppar, men bara en liten andel av dem blir ordentligt sjuka vid ett stick.

– Det är de som blir så sjuka att de svimmar eller får astma som behöver den här typen av behandlingar. De behöver komma till oss, vi behöver behandla dem med sprutor.

”Farligaste djuret”

Man skulle kunna säga att getingar dödar fler per år än till exempel björnar?

– Absolut (skratt). Det är det farligaste djuret vi har här omkring oss, näst efter bakterier och människor. Getingar ska man ta på allvar, säger Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.