Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Mathae är fortfarande osäker när hon besöker vården och vill alltid ha en andra åsikt. Foto: August Viberg/SVT

Läkarna missade diagnosen – Helena höll på att förblöda

Uppdaterad
Publicerad

När Uppsalabon Helena Mathae för ett år sedan uppsökte Motala lasarett blev hon hemskickad, trots svåra buksmärtor. Hon led av utomkvedshavandeskap och höll på att förblöda. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot jourhavande läkare.

Under ett familjebesök i Vadstena fick då artonåriga Helena Mathae kraftiga buksmärtor. Det hon först trodde var blindtarmsinflammation skulle senare visa sig vara utomkvedshavandeskap.

Hon åkte till akuten på Motala lasarett där hon efter en rad prover fick beskedet att hon var gravid. Trots att hon uppgav att hennes smärta var sju på en tiogradig skala, blev hon hemskickad.

– Jag förstod inte varför det skulle göra så ont om jag bara var gravid.

”Det var livsfarligt”

Dagen efter hade smärtorna inte försvunnit och den nu mycket oroliga Helena tog sig till närmaste vårdcentral och krävde att få träffa en läkare. Därefter tog hon sig till kvinnokliniken där en gynekolog berättade att inget befruktat ägg syntes på ultraljudet.

– Hon sa att det var livsfarligt, vilket gjorde mig väldigt orolig.

Helena bestämde sig då för att ta sig till Linköping på egen hand.

– När jag kom in konstaterade de att jag hade förlorat väldigt mycket blod och att jag skulle behöva opereras på en gång, säger hon.

Förlorade mycket blod

När Helena vaknade upp efter operationen fick hon höra att man hade opererat bort hennes ena äggledare och att hon hade förlorat flera deciliter blod.

– De sa att om jag hade väntat en dag till så hade jag inte klarat mig.

Region Östergötland skriver i ett mejl till SVT att man beklagar situationen och att man tagit till sig av kritiken, samt att kliniken i Motala justerat sina rutiner när det kommer till patienter med buksmärtor.

I videon berättar Helena Mathae om hur upplevelsen har påverkat henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.