Hör Läkemedelsverkets experter: Så bör du tänka som konsument för att undvika riskerna. Foto: SVT

Experterna varnar för hudtrenden: ”Skrämmande”

Publicerad

Hudblekande krämer är vanliga i stora delar av världen, och är populära även i Sverige. Det menar Läkemedelsverket, som varnar för att produkterna kan innehålla farliga ämnen som inte anges på förpackningen.

– Det är skrämmande, säger toxikologen Elmira Tavoosi.

I Läkemedelsverkets labb arbetar man just nu med en omfattande analys av hudblekningsprodukter som ska publiceras senare i år.

– Vi har hittat kvicksilver till exempel. Det är väldigt, väldigt allvarligt. Och halterna har varit så höga att labbet haft svårt att städa upp efteråt, säger utredaren Elin-Maria Bergsten.

SVT upptäcker skadliga ämnen

SVT Uppsala gör ett stickprov i två lokala butiker som säljer utländska varor. Vi hittar direkt flera produkter från ett av de varumärken som finns med på Läkemedelsverkets varningslista över produktnamn som visat sig innehålla farliga ämnen.

En av produkterna innehåller en ingrediens som myndigheten specifikt varnar för – kojicsyra. I halter över 1 procent kan ämnet orsaka besvärande allergiska reaktioner.

En annan kräm innehåller trietanolamin (TEA) som kan reagera med andra ingredienser och bilda nitrosaminer, vilket kan vara cancerframkallande.

”Tragiskt”

– Det är tragiskt, det här är ju produkter som innehåller farliga ämnen, säger Elmira Tavoosi, toxikolog på Läkemedelsverket.

Hon betonar dock att det även finns hudblekande produkter som inte är farliga, men att det är svårt att urskilja eftersom hela innehållet inte alltid står på förpackningen.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.