Vad är hudblekning och varför kan det vara problematiskt? Hör mer i klippet. Foto: Pontus Stark/SVT/Aya Batrawy/TT

SVT förklarar: Vad är hudblekning?

Uppdaterad
Publicerad

Produkter som ska bleka huden är populära i stora delar av världen. Läkemedelsverket varnar för hälsoriskerna, samtidigt som en del menar att hudblekning kan ge negativa psykologiska konsekvenser.

Enligt psykologen Damon Navandi är fenomenet delvis en restprodukt av kolonialism.

– Att göra våld på sig själv med kemiska medel och ibland fräta bort ens grupptillhörighet, legitimerar och upprätthåller rådande maktordning som bygger på vithetsnormen. En hierarki där de priviligerade är vita rika män, säger han.

Minoritetsstress

Den ständiga strävan efter ett ouppnåeligt ideal menar Damon Navandi kan skapa så kallad minoritetsstress. Det är en typ av stress som kan uppstå när en person återkommande utsätts för till exempel diskriminering och exkluderande normer. Han betonar dock att individen inte bör skuldbeläggas, utan pekar på en mer strukturell problematik.

– Ett förenklat sätt att förklara den psykologiska aspekten är strävan efter överlevnad – att vara nära sin förövare kommer med en del upplevda fördelar.

Hör mer om hudblekning i klippet.

Uppdatering: I artikeln användes tidigare ordet expert, det har nu tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.