Lamorna Texas och Vinter ska förhoppningsvis hålla lodjuren borta från Jenny Wallbergs gård. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Laman ska hålla lon borta

Uppdaterad
Publicerad

På Ingla gård utanför Uppsala har man vid två tillfällen fått får och getter rivna av lodjur.
Men nu har man skaffat två lamadjur som förhoppningsvis ska skrämma iväg rovdjuren.

Snön knarrar när getterna springer fram mot Jenny Wallberg då hon närmar sig hägnet hemma på Ingla gård i Skogstibble utanför Uppsala.

Vid två tillfällen har hon och hennes familj fått besök av lodjur hemma på gården. Sammanlagt har ett får och sju getter dödats av lo.

– Det är jättetråkigt att komma ut på morgonen och se att det ligger döda djur i hagen. Då blir man ledsen och orolig att det ska ligga fler skadade djur som lider, säger Jenny Wallberg.

Tre andra gårdar i närheten har också fått besök av lo. Därför har länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på det lodjur som river tamdjuren.

Vill samexistera med lodjuren

Men Jenny Wallberg vill helst att de ska kunna leva sida vid sida med lodjuren. Då föddes idén att prova lamadjur som vakter, vilket Uppsalatidningen var först med att rapportera om.

– Jag hörde talas om det för länge sen och så började vi läsa på om det.

Om det kommer ett rovdjur varnar lamorna och samlar ihop flocken. Backar inte rovdjuret då, går lamorna till attack.

Sedan en vecka tillbaka bor lamorna Texas och Vinter på gården. Just nu vänjer de sig vid den nya miljön och stiftar bekantskap med fåren och de närgångna getterna.

– Vi hoppas så klart att det här ska funka, säger Jenny Wallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer