Arkivbild. Fyra lodjur är skjutna i Uppsala län och jakten är nu avslutad. Foto: Heiko Junge TT

Fyra lodjur skjutna – jakten är avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län fick skjuta fyra stycken lodjur. Nu är alla fyra skjutna – och jakten avslutad.

– Den fjärde och sista sköts i lördags, säger Sebastian Olofsson vid Länsstyrelsen i Uppsala.

Onsdag 1 mars startade lodjursjakten i Uppsala län. Länsstyrelsen i Uppsala beslutade att totalt fyra djur fick fällas. Och efter en knapp vecka är alla fyra avräknade och jakten är nu avslutad.

– Den fjärde och sista sköts i lördags. Men det hade kunnat gå ännu fortare då det i början av veckan var lite snö i länet. Lodjuren rör sig över stora områden och det blir så klart lättare att lokalisera med hjälp av spår i snön, säger Sebastian Olofsson vid Länsstyrelsen i Uppsala.

Fridlyst

Lodjuret är fridlyst sedan 1986 och får precis som de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. Lodjursjakten har kritiseras och överklagats av flertalet organisationer och privatpersoner.

– Lodjuren orsaker skador för enskilda lantbrukare. Målet är att det fortsättningsvis ska finnas en livskraftig stam, men också att den gör så små socioekonomiska effekter som möjligt. Det gäller att hitta en bra balans, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.