Genrebild. Foto: TT

Ett lodjur fällt – tre återstår

Publicerad

Sammanlagt fyra djur ska fällas i Uppsala län under jakten som pågår för tillfället. Ett djur är enligt Länsstyrelsen redan fällt. Nu återstår tre.

Onsdagen den 1 mars drog lodjursjakten igång i Uppsala län. Sammanlagt är det tänkt att fyra djur ska fällas, en siffra som Länsstyrelsen i samråd med Naturvårdsverket har tagit fram.

Redan första dagen hade ett djurs fällts.

– Det var under onsdagen som vi fick information om att ett djur hade beskjutits och troligtvis träffats, säger Sebastian Olofsson vid Länsstyrelsen i Uppsala.

Eftersök pågår

Eftersöket har pågått sen onsdagen och görs dagtid.

– Alltid när jägarna gör bedömningen att de träffat så avräknar vi djuret, även om en kropp inte påträffats.

Djuret sköts i södra delen av länet.

– Tre djur återstår alltså nu, två i norra Uppland och ett i södra, säger Sebastian Olofsson.

Avräkning

Även om djuret i fråga inte är bevisat fällt görs en avräkning. Detta med tanke på att myndigheterna ska kunna ha koll på hur många djur som sammanlagt fällts, så att antalet inte överstiger det planerade.

– Om jägarna inte tror att djuret är skadat så måste de presentera sådana bevis så att vi kan återföra den till antalet.

Vad kan det handla om?

– Ja, om man finner blodspår så har ju djuret uppenbarligen skadats. Det innebär avräkning. Det man letar efter är tecken i spårning på huvudvida djuret är skadat eller inte.

Information

Jakten är tillåten under dagtid, en timme innan solen går upp och en timme efter att solen går ned.

– Jakten kommer fortsätta till alla djur är fällda, säger Sebastien Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Det är jägarna som direkt vid påskjutning ska informera Länsstyrelsen, så att de kan föra ut informationen till andra jaktlag i länet.

– Det görs inom minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.