Foto: ArkivbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vargattack – surrealistiskt upplevelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett lamm har dödats och skadats efter en misstänkt vargattack i Östervåla. Vargen kan vara kvar i området.

– Det är aldrig kul att förlora ett djur, det är ingenting man önskar någon. Det känns fortfarande surrealistiskt, som om det inte har hänt oss, säger Ronja Sundström, drabbad djurhållare i Östervåla.

En anmälan om de dödade djuren kom in till Länsstyrelsen på onsdagseftermiddagen.

– Vi har gjort bedömningen att det med 70 procents sannolikhet är varg. Det kan inte uteslutas att det är en hund, men det är väldigt typiska vargskador på lammet som blev dödat. Det är väldigt kraftiga skador, säger Lennart Nordvarg, chef vid naturmiljöenheten på länsstyrelsen.

Skydda djuren

Ronja Sundström och sambon Erik Lundin har 21 får och lamm på gården. Nu är första steget att skydda djuren och sedan invänta svar på vad det är som angripit dom, säger hon till SVT .

Länsstyrelsen tror att det är en vandrande varg som passerat i området,

– Vår bedömning är att det är en varg på genomresa, säger Lennart Nordvarg.

Kan vara kvar i området

Länsstyrelsen satte upp så kallade lapptyg runt hägnet för att vargen inte skulle våga sig tillbaka. Det finns en risk att vargen är kvar i området eftersom den vet att det finns mat där.

– Den kan ligga och vänta ett eller två dygn för att sedan komma tillbaka, det är ganska vanligt, säger Lennart Nordvarg.

Djuren hålls inne

Nu har länsstyrelsen uppmanat djurägaren att hålla sina djur inomhus nattetid och Ronja Sundström kommer att hålla djuren inomhus nattetid, tills dom fått reda på vad som angripit deras djur. En varning har gått ut till djurägare i området via en SMS-kedja att en vargattack skett.

Länsstyrelsen har skickat rester till Grimsö forskningsstation för DNA-analys för att slå fast om det är en varg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.