”Dags för en hertig eller hertiginna av Uppland”

Uppdaterad
Publicerad

Hertigdömet Uppland har varit utan kungligt styre sedan 1934. Nu väntar prinsparet Carl Philip och Sophia barn och det kan vara dags för en uppländsk hertig eller hertiginna igen. Landshövdingen: ”Trevligt”.

När prins Sigvard Bernadotte beslutade sig för att gifta sig med tyskan Erica Patzer den 8 mars 1934 fråntogs prins Sigvard inte bara arvsrätten till den svenska tronen. Han fråntogs även apanaget, sina titlar och ordnar. Bland annat titeln hertig av Uppland.

I konseljen skrevs bland annat:

”Genom sitt sålunda utan Konungens samtycke och med enskild utländsk mans dotter ingångna äktenskap har Hans Kungl. Höghet Hertigen av Uppland jämlikt paragraf 44 regeringsformen och paragraf 5 successionsordningen förverkat sin arvsrätt till riket för sig, barn och efterkommande. Tillika har han gått förlustig de titlar och de företrädesrättigheter han i sin egenskap av Arvfurste hittills åtnjutit.”

Prins Sigvard föll alltså i onåd hos pappa Gustav VI Adolf, och sedan den 8 mars 1934 har Uppland inte haft någon hertig.

Dags för Uppland

I dag kunde SVT Nyheter rapportera om att prinsparet Carl Philip och Sophia väntar barn. och med kunglig tillökning vädrar hertigdömet Uppland morgonluft.

– Det kunde väl vara lämpligt med en hertig eller hertiginna av Uppland. Kungafamiljen har ju mycket nära band till Uppsala, kungabarnen har ju studerat här och familjen är ofta här på besök i olika sammanhang, säger landshövdingen Peter Egardt.

Är det ett krav?

– Ha ha ha, neej. Men det vore väl trevligt? Det är kungens beslut, och det får vi respektera.

Enligt hovets informationschef är det mycket riktigt så att det är kungen som bestämmer – i slutänden.

– Det är statschefen och en utvald grupp som diskuterar fram olika alternativ, tar hänsyn till historiska kopplingar och gör andra invägningar. Men slutligen är det kungen som bestämmer, säger Margareta Torgren.

Historiska kopplingar

Peter Egardt framhåller att det absolut finns historiska kopplingar mellan kungafamiljen och Uppland.

– Det har ju funnits kungabarn som har innehaft hertigtiteln tidigare, och nu har det ju dröjt länge sedan så det vore mycket trevligt om vi kunde komma på fråga igen.

Landshövding Peter Egardt tror inte att man kommer att uppvakta hovet i frågan.

– Nej, jag är ingen expert på hur man gör när man utser hertigar- eller hertiginnor. Det vet kungen bäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.