Oscar Diös menar att landstinget sätter sina egna spelregler. Foto: SVT

Landstinget riskerar att stämmas

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Uppsala län riskerar att stämmas. Det säger en hotellägare efter att landstinget låtit sitt nya patienthotell Hotell von Kraemer segla upp som etta på listan över var Akademiska sjukhusets patienter och anhöriga ska sova.

– För vår del spelar det här en väldigt stor roll, det handlar om att antingen överleva eller stänga igen och kasta in handduken, säger Oscar Diös ägare hotellet City Stay Uppsala.

City Stay hotell ligger etta på listan över vilka hotell som Akademiska sjukhuset ska skicka sina patienter och anhöriga till vid längra vistelser. De vann upphandlingen för att de var bäst och billigast.

Skandionkliniken

Men helt plötsligt har nu ett helt annat hotell hamnat överst på den listan. Hotell von Kraemer, som just nu ägs av landstinget efter att hotellet gick i konkurs på grund av ekonomiska svårigheter. Hotellet var helt enkelt för svårt att driva då det månadsvid gick med underskott.

Riskerar att stämmas

– Det är helt uppenbart att landstinget sätter sina egna spelregler, säger Oscar Diös, som beskriver läget som en David och Goliat-situation grundad i maktmissbruk.

Landstinget, som nu riskerar stämmas av arga hotellägare, satt Hotell von Kraemer högst på listan trots att det var dyrare än exempelvis City Stay Hotell. Nu har landstinget ändrat sig och ska ta bort von Kraemer från förstaplatsen på den listan – eller lathund – som alla använder sig av när patienter ska bokas in.

– Det kan ge en felaktig bild att sätta Hotell von Kraemer högst på den här listan, konstaterar Joachim Ahl som är landstingsjurist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet