I Östhammar kan man få vänta upp till ett år på en ny tid. Foto: SVT/TT

Lång väntan till tandläkaren

Publicerad

Vill du boka en ny tid hos någon av Folktandvårdens mottagningar i länet, kan du få vänta upp till ett år. Östhammar, Heby och Uppsala är de orter där man kan få vänta längst.

Störst bekymmer har Östhammar och Heby där patienter som vill boka en ny tid kan få vänta upp till ett år. I Uppsala är det seminariets mottagning som har längst kö.

Enligt tandvårdsdirektören Gunilla Svanholm vid Region Uppsala, beror det på att man inte haft tillräckligt med personal.

Tandläkare ratar

– Uppsalas befolkning ökar och patientantalet med det. Men det varierar mycket mellan klinikerna. I Östhammar har vi rejäla förseningar och där har vi börjat bemanna upp. Men det är svårt att se det fördelas exakt där det behövs, säger Gunilla Svanholm.

Hon berättar att det också svårare att bemanna upp klinikerna på glesbygden. Eftersom tandläkare hellre vill jobba inne i städerna.

På Folktandvårdens hemsida för tidsbokning i Uppsala står det att: ”Vi kan erbjuda snabbare tider i Bålsta. I centrala Uppsala har vi något längre väntetider, så kontakta gärna kliniker utanför centrum...”

Ska patienter behöva åka till Bålsta för att få en tid?

– Bålsta är bra bemannade, men det är inte ett rimligt alternativ att Uppsalabor ska behöva åka till Bålsta för behandling. En olycklig formulering som vi borde se över, säger Gunilla Svanholm.

Ny klinik

Men trots långa väntetider så kommer inte de som behöver akut hjälp eller barn, behöva vänta. Även de som redan är inskrivna och regelbundet går på besök ska inte heller påverkas.

– Men om du ringer till en klinik så kommer de inte säga att de inte tar emot dig. De försöker plocka in dig ganska omgående, säger Gunilla Svanholm.

Minst kötid har mottagningar i Enköping, Bålsta och Tierp.

– Vi öppnar snart en ny klinik vid stationen, som vi hoppas ska kunna avlasta en del också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.