Lång väntetid för att ta körkort i Uppsala

Publicerad

Ska du ta körkort i sommar men har inte bokat tid för förarprov? Då kan du få vänta – just nu är det minst en månads väntetid för att ta körkort i Uppsala.

Flera personer väljer att ta körkort under sommaren än under vinterhalvåret, något som skapar långa väntetider hos Trafikverkets kontor för förarprov i Uppsala.

En av de körskolor i Uppsala som har märkt av det ökade trycket är Sivia Trafikskola där det just nu är en månads kötid för de elever som är inskrivna på körskolan.

För de som övningskör privat ser det värre ut då det inte finns några lediga tider i Uppsala förrän i oktober, enligt Ahmed Omaya som arbetar som utbildningsledare på trafikskolan.

– Vi har märkt av att det bara har blivit värre och värre och det är många som klagar, säger Ahmed Omaya.

Omprov förlänger väntetiden

Enligt Trafikverket kommer många oförberedda och misslyckas därför med sina förarprov. Det leder till omprov, samtidigt som kötiderna förlängs. Ett problem som många körskolor märker av.

– Vi har ökat vår personalstyrka kraftigt de senaste åren och förra året anställde vi ett 40-tal nya förarprövare för att möta efterfrågan, säger Kristina Hagberg, chef för förarprov.

Utbildningsledaren Ahmed Omaya påpekar att det oftast går för lång tid innan man får tid för förarprov, och att detta kan vara orsaken till att man kuggar.

– Problemet är att man väntar för länge innan man kör upp. Helst ska man köra upp samma vecka som man har klarat sin utbildningskontroll. Men så är det inte i verkligheten, oftast får man vänta 1-2 månader och det är just då som man tappar mycket av det som man har lärt sig, säger Ahmed Omaya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer