Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Joachim Burman, överläkare på akademiska sjukhusets ms-verksamhet, svarar på tre frågor om ms och väntetidernas betydelse. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Tre frågor om lång väntetid på ms-diagnoser

Publicerad

Patienter som får en sen ms-diagnos riskerar att aldrig återhämta sig. I snitt är väntetiden i Sverige cirka två år, och just multipel skleros är en sjukdom som ibland kan ta lång tid att diagnostisera.

– I värsta fall kan patienten aldrig arbeta igen och tvingas sitta i rullstol, säger Joachim Burman, överläkare ms-verksamheten, Akademiska sjukhuset.

I klippet: Därför kan patienter som sökt vård tvingas vänta på MS-diagnos.

20 000 har sjukdomen i Sverige

MS (multipel skleros) är en är en kronisk inflammatorisk sjukdom i det centrala nervsystemet. Enligt Hjärnfonden lever cirka 20 000 svenskar med sjukdomen i dag. 70 procent av dem är kvinnor. Vanliga symptom är känselrubbningar, balansproblem och trötthet. I dag finns inget botemedel.

Källa: Hjärnfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.