Frida Sandegård är förbundsordförande på RFSL. Foto: Andreas Paulsson / TT

Långa köer för att göra könsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer för att påbörja en könsutredning. I en rundringning som SVT Nyheter Uppsala har gjort uppger flera könsutredningsteam att väntetiden från remiss till ett första möte är mellan fyra och elva månader.

Det finns sju könsutredningsteam i Sverige, från Lund i söder till Umeå i Norr. Det som är gemensamt för alla sju är att väntetiden för att påbörja en utredning är lång. På en del håll i landet är väntetiderna över elva månader långa. Enligt Frida Sandegård, förbundsordförande på RFSL behöver det tillsättas mer resurser för att korta kötiderna.

Hur lång tid får det ta att inleda en könsutredning?

– Så lång eller kort tid som behövs för varje enskild person, det ska inte finnas någon standardväg. Det måste göras så skyndsamt eller med så pass mycket utrymme att var och en får göra det i den tid de behöver. Men för de allra flesta vi möter tar det alldeles för lång tid.

Läs mer: ”Jag är en helt vanlig människa”

Vad finns det för risker med att det tar lång tid att göra en könsutredning?

– Vårdtiderna idag varierar mellan ungefär fyra till fjorton månader från det att man skickar in en remiss till att man får ett första besök. Den psykiska ohälsan i den här gruppen ser vi också är hög, det är alldeles för höga siffror på tankar om suicid. För att rädda liv behöver resurser verkligen tillsättas till könsutredningsteamen och kunskap måste öka i allmänvården.

Vad kan man göra för korta kötiderna?

– Öka resurserna till den transspecifika vården och att se till att den är jämlik och är lika bra över hela landet, det ska inte spela någon roll var man bor. Men det som skyndsamt måste till är att korta köerna, det är orimligt att behöva vänta upp till fjorton månader på ett första besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.