Långa svarstider efter cellprov

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu förlängda svarstider efter gynkologisk cellprovtagning. Svaret kan dröja fyra månader istället som normalt sex veckor.

Har du varit på cellprovning för koll av livmoderhalscancer kan svaret från Akademiska sjukhuset dröja. Ända upp till fyra månader säger Helena Olofsson, sektionschef för klinisk patologi vid Akademiska sjukhuset som uppger olika orsaker till de fördröjda svarstiderna.

– Dels har vi ett nytt instrument som det tagit lite tid att lära sig. Det nya instrumentet hade barnsjukdomar men på sikt kommer det att leda till förbättrad kvalitet och diagnostik. Vi har även haft en del oförutsedda sjukskrivningar, säger hon.

Beklagar väntetiderna

Medicinskt är riskerna väldigt små, enligt Helena Olofsson som beklagar väntetiderna.

– Det handlar om screeningprover från undersökning av friska kvinnor. Cellförändringar som utvecklas i livmodertappen behöver lång tid på sig för att utveckla cancer men jag tycker att det är en onödigt lång tid eftersom patienterna kanske blir oroliga.

I slutet av sommaren hoppas Helena Olofsson att svarstiderna återgått till det normala, som är ungefär sex veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.