Länsstyrelsen stoppar Karlholm strand

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget har inte följt länsstyrelsens anvisningar och exploateringen stoppas omedelbart

Arbetet med exploatering av Karlits gamla fabriksområde stoppas. Länsstyrelsen är inte nöjd med hur bolaget skött hanteringen av miljöarbetet.

​Skälet till beslutet är att bolaget som äger och exploaterar området har uppvisat påtagligt bristande egenkontroll. Bolaget har också upprepade gånger överträtt tidigare meddelade beslut om försiktighetsåtgärder och kontroll av markföroreningar samt även beslut om förbud att påbörja arbeten, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Karlholms strand

Nytt bostadsområde

Karlits gamla industritomt är på väg att förvandlas till ett helt nytt bostadsområde med resturanger och arbetsplatser för mindre företag. Arbetet med att schakta ut fyllnadsmassor pågår för fullt. Nu stoppas arbetet mot vite om 500 000 kr trots att länsstyrelsen i grunden är positiv till projekt Karlholm Strand.

Det är bolagets ansvar att säkerställa att efterbehandling av förorenad mark sker på sådant sätt att området lämpar sig för bostäder. Om saneringen inte sker kontrollerat finns också risk för att föroreningar sprids på ett sätt som kan skada miljön, skriver länsstyrelsen.

SVT har sökt företrädare för bolaget bakom Karlholm Strand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlholms strand

Mer i ämnet