Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mats Hedström/SVT

Länsstyrelsen varnar: ”Svårare betala kontant drabbar alla”

Uppdaterad
Publicerad

Butiker som inte tar emot kontant betalning och svårare att betala räkningar över disk. Men även risker för de som betalar digitalt. Det visar länsstyrelsens senaste kartläggning av tillgången på kontanter och fysiska betaltjänster i Uppsala län.

– De som inte kan eller vill vara digitala har inte en tillgång till betaltjänster som bedöms vara tillfredsställande. Och det gäller även alla andra invånare vid händelse av en kris eller om den digitala infrastrukturen slås ut, säger Ted Bergman, processledare på länsstyrelsen Uppsala län.

När SVT träffade Uppsalabon Gramoz Krasniqi i centrum behövde han kontanter – hör förklaringen i videon ovan.

Länsstyrelsens rapport

• Sju platser för kontantuttag, en för dagskasseinsättning och åtta platser för betalningsförmedling har försvunnit i Uppsala län under 2022 jämfört med 2021

• I Älvkarleby kommun saknas helt möjligheten att betala räkningar över disk och kommunen har inget fysiskt bankkontor

• I Knivsta och Älvkarleby kommuner är situationen sårbar vad gäller dagskassehantering då det endast finns en plats i respektive kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.