Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Karlsson, jordbrukare i Skärplinge, ska snart skörda höstvetet. I alla fall det som vildsvinen inte förstört. Foto: Okänd/SVT/Hanna Schück

Christers höstskörd förstördes av vildsvin: ”Bara halm kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Christer Karlssons höstskörd är förstörd av av vildsvin. Tanken var att han snart skulle skörda – men nu är det oklart vad som går att rädda. Samtidigt arbetar länsstyrelsen med att försöka få ner vildsvinsstammen i länet.
 

– Här har de varit – det blir bara halmen kvar, säger han.

Christer Karlsson i Skärplinge är jordbrukare och har fått delar av årets skörd förstörd av bökande vildsvin. Han har sin uppfattning klar om den effektivaste åtgärden.

– Det är att skjuta dem.

Men vildsvin är svårjagat vilt som främst är aktivt nattetid.

– Det är nattarbete att jaga vildsvin. När andra går och lägger sig är man själv uppe. Då är det svårt att få engagemang för jakten, säger Christer Karlsson.

Vildsvinsstammen har på några årtionden tid vuxit kraftigt i Sverige. Djuren orsakar trafikolyckor och skador på jordbruksmark. Därför gav regeringen landets länsstyrelser i uppdrag att fastställa mål och åtgärder för en minskning av stammen.

Länsstyrelsens mål för Uppsala län är att öka antalet skjutna vildsvin från knappt 11 000 år 2020, till 14 000 år 2025. Men att jaga vildsvin försvåras av att de är mest aktiva på natten.

Hur stora skadorna är på Christers skörd är i nuläget svårt att överblicka.

– Men det blir nog en hel del när man lägger ihop det, säger han.

Se de stora skadorna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer