Visa alla (2)
Visa alla (2)

Länstyrelsen: Björnen kan gå till attack

Uppdaterad
Publicerad

Folk vallfärdar till Torstuna för att se björnen. Livsfarligt säger länsstyrelsen: ”Björnen kan gå till attack”.

Uppskattningsvis har hundratals personer stannat till vid vägen bredvid kyrkan i Torstuna by för att få en skymt av den gråryggade brunbjörnen. En av dem är Emil V Nilsson. Han är även den som lyckades filma den stora bruna nallen.

– Jag åkte dit i gryningen och stannade några timmar. Efter ett tag kom det allt mer människor. Till slut stod det folk radade längs hela vägen för att kolla, säger han.

Enligt honom, som till vardags är biolog och doktor i ekologisk botanik, var det både naturintresserade och människor som bara passerade förbi.

– Det är ovanligt att se en björn på detta sättet, säger han.

”Kan gå till attack”

Men länsstyrelsens naturbevakare är inte överdrivet förtjusta i de åskådarmassor som har dykt upp i Torstuna.

– Det här är inte bra, det kommer bara fler och fler bilar, säger Per Blomqvist, naturbevakare på länsstyrelsen.

Och det är inte bara björnens väl och ve som Blomqvist oroar sig.

– Vi försöker just nu informera folk om att björnen behöver lugn och ro. Även om den ser lugn ut så kan den gå till attack.

Per Blomqvist är oroad för att någon nyfiken ska komma för nära och att björnen ska bli aggressiv. Då kan man komma att tvingas avliva djuret.

Nu har länsstyrelsen, i samråd med markägaren kommit överens om en taktik för att få björnen att flytta på sig.

– Björnen är här eftersom den har hittat mat här, men nu har vi kommit överens med bonden som äger marken att vi ska plöja upp åkern, och då försvinner den förhoppningsvis, säger Per Blomqvist.

Lufsat iväg och kommit tillbaka

Björnen upptäcktes under torsdagen och har sedan dess varit relativt stationär i området. Till och från har den lämnat fältet och sprungit in i skogen – för att kort därefter återvända igen.

– Den går och lufsar där och äter. Troligtvis rör det sig om restsäd efter skördning. Den passar nog på att äta upp sin inför att gå i ide, säger Emil V Nilsson.

Han uppskattar att björnen vägen omkring 100 kilo.

– Jag tror att det är en fullvuxen hane, fast en ung sådan, säger han.

Björnen har bland annat larmats ut på fågelskådarnas Bird Alarm och länstyrelsens rovdjursobservationssida rovobs.se, vilket spritt vetskapen om den stora nallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer