Det råder Björnfrossa i Enköping. Hundratals begav sig ut till Torstuna för att titta på björnen. Foto: Stig NorlingVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här är björnen som dragit storpublik

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i torsdags har en brunbjörn synts på ett fält vid Torstuna kyrka utanför Enköping. Björnen har lockat storpublik.

Uppskattningsvis har flera hundra personer stannat till vid vägen för att få sin en skymt. En av dem är Emil V Nilsson. Han är även den som lyckades filma den stora bruna nallen.

– Jag åkte dit i gryningen och stannade några timmar. Efter ett tag kom det allt mer människor. Till slut stod det folk radade längs hela vägen för att kolla, säger han.

Enligt honom, som till vardags är biolog och doktor i ekologisk botanik, var det både naturintresserade och människor som bara passerade förbi.

– Det är ovanligt att se en björn på detta sättet, säger han.

Men länsstyrelsens naturbevakare är inte överdrivet förtjusta i de åskådarmassor som har dykt upp i Torstuna.

– Det här är inte bra, det kommer bara fler och fler bilar, säger Per Blomqvist, naturbevakare på länsstyrelsen.

Och det är inte bara björnens väl och ve som Blomqvist oroar sig.

– Vi försöker just nu informera folk om att björnen behöver lugn och ro. Även om den ser lugn ut så kan den gå till attack.

Per Blomqvist är oroad för att någon nyfiken ska komma för nära och att björnen ska bli aggressiv. Då kan man komma att tvingas avliva djuret.

Nu har länsstyrelsen, i samråd med markägaren kommit överens om en taktik för att få björnen att flytta på sig.

– Björnen är här eftersom den har hittat mat här, men nu har vi kommit överens med bonden som äger marken att vi ska plöja upp åkern, och då försvinner den förhoppningsvis, säger Per Blomqvist.

Läs mer: Viktoria Andersson överraskades av björnunge

Lufsat iväg och kommit tillbaka

Björnen upptäcktes under torsdagen och har sedan dess varit relativt stationär i området. Till och från har den lämnat fältet och sprungit in i skogen – för att kort därefter återvända igen.

– Den går och lufsar där och äter. Troligtvis rör det sig om restsäd efter skördning. Den passar nog på att äta upp sin inför att gå i ide, säger Emil V Nilsson.

Han uppskattar att björnen vägen omkring 100 kilo.

– Jag tror att det är en fullvuxen hane, fast en ung sådan, säger han.

Ovanlig syn

Björnen har bland annat larmats ut på fågelskådarnas Bird Alarm och länstyrelsens rovdjursobservationssida rovobs.se, vilket spritt vetskapen om den stora nallen.

– I länet finns det bara en handfull, men som sagt är det ovanligt att se dem så här. De brukar vara rädda av sig, men denna verkar än så länge vara väldigt lugn även fast den har publik. Vi kanske stod 200-300 meter från den. Ibland kollar han upp, för att sedan fortsätta äta, säger Emil V Nilsson.

Om björnen kommer fortsätta att äta på platsen vet inte Emil.

– Han kommer nog stanna där så länge det finns mat, eller fram till något skrämmer honom. Hörde att han blivit jagad av hundar i fredags men han kom ändå tillbaka, säger han.

Behöver man vara rädd?

– Det är ett rovdjur och som med alla rovdjur ska man vara försiktig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer