Foto: Lars Wall/Stig Norling

Åkern plöjs för att få bort björnen vid Torstuna kyrka

Uppdaterad
Publicerad

För att säkerställa säkerheten för både björnen och nyfikna människor väljer nu markägaren, i samråd med Länsstyrelsen, att plöja upp åkern vid Torstuna kyrka. Detta för att få bort den spillsäd björnen ätit under de senaste dagarna.

Björnen som under fem dagar i sträck har ätit spillsäd på en åker vid Torstuna kyrka, norr om Enköping, ska nu bort. Det har Länsstyrelsen beslutat och har därför i samråd med markägaren kommit överens om att åkern ska plöjas.

– Det är en säkerhetsfråga. Det har varit mycket människor i rörelse där de senaste dagarna, säger naturbevakare Per Blomqvist vid Länsstyrelsen.

Människor har vallfärdat

Uppskattningsvis har hundratals personer stannat till vid åkern under de senaste dagarna, och att det hittills inte skett någon incident är inte en garant för att det inte ska göra det framöver.

– Ibland har det bara handlat om 100 meter, och om björnen får för sig att den ska förflytta sig till åkern på andra sidan vägen så uppstår risker, säger Per Blomqvist.

VIDEO: Här är björnen som dragit storpublik

Att rovdjur är farliga djur är ingen nyhet. Därför Länsstyrelsen valt att vidta dessa säkerhetsåtgärder.

– Björnen har under alla dessa dagar varit fullt medveten om uppståndelsen. Och hittills har den varit lugn, men det kan ändras snabbt. Man ska inte vara nära ett rovdjur på detta sätt. Sen har vi också hört att människor varit uppe i skogen och letat efter den när den inte varit vid åkern. Därav vill vi flytta björnen, säger han.

Lars Wall bor vid åkern vid Torstuna kyrka, och även om han tycker det är synd att björnen nu ska bort förstår han anledningen.

– Jag kan tycka att den borde få vara kvar ett tag till, men det har varit mycket uppståndelse här vid den lilla vägen, säger han.

”Den kan gå till attack”

Att björnen också varit så pass länge vid åkern utgör en risk.

– Djur vänjer sig vid människor efter ett tag och kan därför komma närmare. Det är inge bra då de inte ska vara i närheten av samhälle på detta sätt. Den kan gå till attack. Det får inte hända(!), säger Per Blomqvist.

LÄS MER: Länsstyrelsen: Björnen kan gå till attack

Enligt naturbevakaren Per Blomqvist är det ovanligt att en björn är så här pass stationär och synlig i Uppsala län.

– Det sker i Västmanland och i Gävleborg. Men inte i Uppsala, säger han.

VIDEO: Viktoria Andersson överraskades av björnunge

Var björnen nu kommer förflytta sig vet inte Per Blomqvist.

– Det är svårt att veta. Den leter jun mat och kommer vandra vidare tills den hittar det den söker, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer