Det ”bubblar” av irritation, beskriver Helena Dübeck stämningen bland grundskolelärare i Uppsala. Foto: SVT

Kravet: Visir till lärare i grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att friska elever med smittade föräldrar ska vara hemma välkomnas av lärarna i Uppsala. Men det räcker inte, anser Lärarnas Riksförbund, som vill ha skyddsutrustning som till exempel visir:

– Vi är nära många barn och ungdomar, varje dag och hela tiden, säger Helena Dübeck, fackligt aktiv lärare.

Gymnasieskolorna kan förhindra trängsel genom att helt eller delvis övergå till distansundervisning.

Detsamma gäller inte för grundskolorna.

Coronaviruset i Uppsala

– Våra elever klarar inte det, säger Mattias Westermark, lärare på Nannaskolan i Uppsala och vice ordförande för lokalavdelningen av Lärarnas Riksförbund.

Därför har förbundet ställt krav på arbetsgivaren att förse lärarna med skyddsutrustning, som plexiglas eller visir. Det har inte gett några resultat.

– Det sätts inte upp någonting alls, säger Helena Dübeck, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Uppsala.

Hänvisar till rekommendationer

Uppsala kommun säger sig ha förståelse för lärarnas oro. Svaret blir ändå nej i frågan om skyddsutrustning. Kommunen hänvisar till råden från andra myndigheter, som inte föreskriver skyddsutrustning för grundskolepersonal.

– Det vi gör är att följa rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och regionens smittskyddsläkare, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

I klippet får Helena Hedman Skoglund frågan om hon själv skulle vikariera en dag som lärare i grundskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet