”Jag föredrar att vara i skolan” – hör eleverna på Rosendalsgymnasiet efter regeringens besked. Foto: SVT

Regeringen lättar upp för distansundervisning – så reagerar eleverna på Rosendalsgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen gav regeringen landets gymnasieskolor större möjlighet att använda distansundervisning för att motverka den ökande smittspridningen. På Rosendalsgymnasiet i Uppsala var åsikterna från eleverna tudelade.

Som ett led i att undvika trängsel meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) på onsdagsförmiddagen att regeringen ger gymnasieskolor större möjligheter att gå över till fjärr- och distansundervisning.

– Det innebär att gymnasieskolan kan gå över delvis till fjärr- och distansundervisning om det krävs för att undvika trängsel i skolans lokaler, säger hon under onsdagens pressträff.

Coronaviruset i Uppsala

Regeringen har dragit flera lärdomar av skolans nedstängning i våras. En total nedstängning är därför  inte aktuellt.

– För alltför många elever blev det en svår och prövande tid, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

”Ett bra besked”

Växelvis distansundervisning har pågått på fyra av kommunens gymnasieskolor sedan höstens terminsstart. Christine Kastner Johnson, chef för kommunala gymnasieskolan i Uppsala är positiv till regeringens besked.

– Det är ett efterfrågat och bra besked, det är dock viktigt att lyssna på vad Anna Ekström (S) säger, om att alla elever inte mår bra av distansundervisning. Men vi behöver ha verktyg med tanke på den ökade smittspridningen, säger Christine Kastner Johnson.

Träder i kraft på måndag

Gymnasiechefen konstaterar att det är svårt att undvika trängsel på skolorna.

– Våra skolor är inte byggda för att hålla distans. Det kan vara trångt i korridorerna och matsalen. Det är svårare på vissa enheter än på andra, säger Christine Kastner Johnson.

Ändringen träder i kraft på måndag 23 november. Ett beslut om hur man kommer att agera lokalt väntas tas innan helgen.

SVT Nyheter Uppsala besökte Rosendalsgymnasiet för att ta del av elevernas reaktioner. Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet