Larm om förskollärarbrist – men Uppsala universitet tar in färre studenter. Foto: SVT

Larm om förskollärarbrist – men färre söker sig till utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Skolverket behövs hundratals nya förskollärare fram till 2021 i Uppsala län, samtidigt som intresset för utbildningen har svalnat. Antalet sökande och antagna till utbildningen på Uppsala universitet har minskat markant under de senaste åren – och så även nu till hösten.

Petronella Adde Dahl går tredje året på förskollärarprogrammet på Uppsala universitet. Även om hon själv ser positivt på sitt yrkesval ser hon också flera bekymmer.

– Det är många som tycker att arbetet är tungt – och man hinner inte göra det man vill, säger Petronella Adde Dahl.

Små gymnasiekullar påverkar

Enligt Uppsala universitet är små gymnasiekullar orsaken till att färre väljer att söka förskollärarutbildningen.

– Det här påverkar utbildningen mycket. Det är generellt två kategorier av studenter som söker förskollärarutbildningen – det är nya studenter och barnskötare, säger Anna Hagborg, utbildningsansvarig förskollärarprogrammet vid Uppsala universitet.

Universitetet satsar på barnskötare – ska minska avhoppen

I Petronella Adde Dahls klass har nästan hälften av studenterna hoppat av. Och universitetet satsar nu på att vidareutbilda barnskötare – som man tror ska leda till att fler väljer att stanna kvar i yrket.

– Det är alltid riskabelt med någon som kommer direkt från gymnasiet till universitetet. När de kommer ut på praktiken är det inte säkert att det är något som passar alla. När det gäller barnskötare kan man i betydligt högre utsträckning garantera att de blir kvar i yrket, säger Anna Hagborg.

Hör Petronella Adde Dahl och mer om ämnet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.