Någonting exploderade på en parkeringsplats i Gränby i Uppsala sent på tisdagskvällen. Smällen blev mycket kraftig och ett par fordon skadades. Foto: Utryckning Uppsala

Explosion på parkeringsplats i Gränby – nationella bombskyddet beredda

Uppdaterad
Publicerad

Fordon skadades vid en exlosion när någontig exploderade vid en bil på en p-plats sent på tisdagskvällen.

– Det var en jäkla smäll som hördes ganska vida omkring, säger Henrik Öhman, RLC-befäl vid polisen.

Polisen fick flera samtal om en hög smäll vid halv elva på tisdagskvällen. Det kom också larm till SOS om röklukt i ett flerfamiljshus på Solskensgatan i Gränby vid samma tid.

– Det var en jäkla smäll. Jag hade precis kommit hem när jag hörde den, säger Gunilla Elfving, boende i området.

– På en parkering har det skett någon form av explosion. Men varför och vem som orsakat det har vi inga uppgifter om än, säger Henrik Öhman RLC-befäl vid polisen.

I anslutning till en bil

På onsdagsmorgonen bekräftar polisen att explosionen har skett i anslutning till en bil.

– Under en bil troligtvis. Men det ska utföras en teknisk undersökning så den informationen kommer när undersökningen är gjord, säger Pelle Nellberg, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Explosionen ska ha hörts från flera kilometers avstånd.

Polisen kan inte säga någonting om huruvida det rör sig om en slump eller om explosionen var riktad till någon person.

Nationella bombskyddet beredda

Ett par fordon som stod parkerade har skadats men det finns inte några uppgifter om personskador. Polisen pratade med ett stort antal personer som sökte sig till platsen på sena kvällen.

– Vi har spärrat av där i väntan på teknisk undersökning när det är ljust. Det nationella bombskyddet kommer också dyka upp under dagen vad jag förstår, säger Henrik Öhman vid polisen.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

– Jag tycker det har blivit otryggare på senare tid, säger Gunilla Elfving.

Vid 9-tiden konstaterade polisens kriminaltekniker på plats att det nationella bombskyddet kunde avvakta med att åka ut till platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.