Boende vaknade av smällen: ”Som en tung boom”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens kriminaltekniker har under morgonen undersökt explosionsplatsen i Gränby i Uppsala.

– Jag hade somnat och så dundrade det till. Vi var osäkra på vad det var. Det lät inte som jag inbillar mig en bomb låter utan mer som en tung boom bara, säger Nicklas Neuman, boende i området.

– Folk kom ut och tittade från runtom i grannskapet.

”Skakade i huset”

Smällen var så hög att andra boende nära parkeringsplatsen upplevde att det skakade i huset, berättar de för SVT Uppsala. Vittnen hade också uppgett för polisen att man sett ljussken vid bilarna i samband med smällen. Men varken den bil som explosionen detonerade under, eller den som stod parkerad närmast fick särskilt omfattande skador.

Nationella bombskyddet var inkopplade från tisdagskvällen men på onsdagsmorgonen konstaterade polisens kriminaltekniker på plats att man kunde låta dem avvakta eftersom det inte fanns några indikationer på att det skulle finnas något mer explosivt på platsen.

Polisen utesluter inte en banger

– Vi har kollat efter rester av det som sprängts, själva bomben, säger Nils Myhr, kriminaltekniker vid polisen i Uppsala som undersökte de två bilar som skadades vid explosionen.

Eftersom explosionen hörts så högt – boende hörde den ända bort till Lindbacken – var en teori hos polisen att det handlar om en så kallad banger, alltså en stor smällare.

– Det kan inte uteslutas att det handlar om det, säger Nils Myhr, kriminaltekniker.

Rubriceras nu som skadegörelse

Efter den tekniska undersökningen ändrades brottsrubriceringen från allmänfarlig ödeläggelse till skadegörelse.

– Det beror på skadorna som blivit på bilen som detonationen legat under. Det har inte varit sådan risk för allmänfarlig ödeläggelse, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Man ska också ha säkrat vissa spår på brottsplatsen.

Finns det någon misstänt?

– Ingen gripen, ingen misstänkt. Utredarna är angelägna om att få tips om någon sett personer på platsen i går kväll i samband med händelsen, säger Lisa Sannervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.