Foto: MSB/TT

Larm: Skyddsrummen räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte tillräckligt många platser i skyddsrum i Sverige. Det befintliga skyddet som i dag ger plats åt sju miljoner invånare är inte tillräckligt, visar en ny rapport om det svenska befolkningsskyddet.

50 000 nya platser behöver byggas under en tioårsperiod med start år 2019, till en beräknad kostnad av två miljarder kronor, enligt rapporten som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gjort på uppdrag av regeringen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Förutom att bygga nytt behövs restaurering av befintliga skyddsrum, vilket beräknas kosta en miljard kronor.

– Det finns inget beslut om att det här inte ska finnas i framtiden, men det finns heller inget beslut om nyanskaffning av skydd, så det är också en fråga som vi skjuter vidare till regeringen när det gäller ambitionsnivån, säger Ove Brunnström vid MSB.

Främst är det ventilationen som har brister. Även skyddsmaterial, exempelvis andningsskydd till civilbefolkningen, behöver uppdateras.

En översiktsbild över skyddsrummen i Uppsala. Foto: MSB

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hemsida kan du se en karta över var ditt närmaste skyddsrum ligger: kolla här.

Video: Se vad som gömmer sig under Ackis

  • ”Skyddsrummen är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan komma att användas. De skyddar mot såväl stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.”
  • ”MSB kontrollerar att beståndet av skyddsrum vårdas och vidmakthålls på en sådan nivå att skyddsförmågan inte försämras.”
  • ”Fastighetsägaren underhåller själva skyddsrummet. Om MSB gör en kontroll och hittar brister, måste ägaren åtgärda dessa.”

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer