Slår larm. Hör skyddsombudens tankar om tystnadskulturen som de vittnar om i Håbo kommun. Från vänster Anna-Lena Wallvik, Charlotta Bjälkebring Carlsson och Jenny-Lee Karlsson. Foto: SVT

Slår larm om tystnadskultur i Håbo kommun

Uppdaterad
Publicerad

Personal som är rädd för att framföra kritik, frågor som lämnas obesvarade från ledningen och skyddsombud som inte når fram. Så beskriver tre av skyddsombuden i Håbo kommun stämningen.

”Du får inte berätta om det här för någon, du får inte föra det här vidare.”

En vanlig återkoppling till skyddsombuden i Håbo kommun. 

– Folk är rädda, de vågar inte säga vad de tycker, säger Charlotta Bjälkebring Carlsson, skyddsombud.

Hon tar själv upp tystnadskulturen i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Flertalet chefers hastiga frånträde har inneburit att en tystnadkultur etablerats. Vems tur är det att gå nästa gång? Rädsla är inte bra för verksamhetens utveckling. Arbetsgivarens brister gällande ledning och styrning har lett till stress, sjukskrivning och uppgivenhet” skriver hon till myndigheten och begär arbetsmiljöåtgärder.

I kllippet: Därför breder tystnaden ut sig, enligt skyddsombuden.

En känsla av att många är tysta

Hur många handlar det om som lider av det här?

– Jag skulle tro att det är en tredjedel av de anställda.

Hur kan du veta det?

– Jag har inte räknat, men det är min känsla.

HR-chefen: Kritik har inte framförts

Andreas Nyhus är HR-chef i Håbo kommun. Han har själv mött en tystnadskultur, men säger att den inte längre finns i kommunen.

– Men har man fått den uppfattningen av en arbetsgivare så försvinner inte den över en natt.

Men enligt skyddsombuden så finns det anställda som är rädda för att säga vad de tycker och tänker, eftersom de då känner att de kan bli av med jobbet. Vad säger du om det?

– Den kritiken har inte framförts direkt till mig, men det är klart att vi inte har ambitioner att människor ska vara rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.