Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blir lite smått sjösjuk”, säger Hyresgästföreningens Martin Hansson – följ med när han visar de lutande loftgångarna på Väktargatan i videon. Foto: Elsa Sandin/SVT

Boende vittnar: Problemen med leran på Väktargatan kända sedan länge

Uppdaterad
Publicerad

Att studentbostäderna på Väktargatan i Uppsala sjunker i lera är ingen ny information. Både tidigare boende och Hyresgästföreningen vittnar om att det varit sättningsproblem i åtminstone 30 års tid. Trots detta har hyresgästerna inte evakuerats tidigare.

Vittnesmålen är många. Boende på Väktargatan under 80- och 90-talet säger i dag att det var allmänt känt redan då att husen var ”lerbostäder” och att de var på väg att sjunka.

Senare boende – under 2000-talet – vittnar om samma sak. Diskussioner har pågått med tidigare hyresvärdar om att husen rör på sig till följd av lergrunden, men ingenting har gjorts.

Studentliv i Uppsala

– Det har varit allmänt känt att husen står på lera och många lägenheter har sprickbildningar och har haft det ett tag. De byggdes från början för att stå i kanske 30 år men har i dag har stått i nästan 60 år, säger ordförande för Väktargatans Förtroenderåd Joakim Ingnäs.

Trots detta har nya boende flyttat in så sent som första oktober. Nu behöver 72 hushåll evakueras senast i december.

Har haft vetskap i två år

Nuvarande hyresvärden Uppsalahem har vetat om sättningsproblemen på Väktargatan sedan åtminstone hösten 2021, och genomförde därför en besiktning tidigare i höstas. Varför de inte har gjort något tidigare handlar om att de inte trott att skadorna var så omfattande.

– Sprickor i huset kan vara helt naturligt och inte utgöra någon fara eller risk. Det kan också vara så att det finns osynliga skador som i stället utgör en risk. Därför gjorde vi besiktningen för att se skadornas omfattning, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.

I klippet: ”Det borde de har vetat länge” säger juristen Martin Hansson på Hyresgästföreningen om Väktargatans problem.

lera som GRUND

Enligt geologen Eva Rönnberg på företaget Geovita kan tjock och lerig mark, som finns på Väktargatan, leda till att underlaget blir instabilt och lägger sig ojämnt. Lera är inte ett lämpligt material att bygga på om grunden inte pålas eller grundläggs med plattor först, menar hon. Bostäderna på Väktargatan har ingen sådan grund, och flyter därför på leran och flyttar sig.

Enligt Plan-och byggförordningen från 1959 som gällde när Väktargatans bostäder byggdes under 60-talet ska ”byggnads grundkonstruktion och stomme [...] hava betryggande bärförmåga, stadga och beständighet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet