OBS: Genrebild. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Legionella upptäckt i flera idrottshallar – duschar stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Duschrummen i idrottshallarna vid Malmaskolan, Valsätraskolan och Eriksbergsskolans är stängda tillsvidare efter att legionellabakterier upptäckts i vattnet. Fastighetsägarna uppmanas nu att riskbedöma vattensystemet och utreda vad bakterierna orsakats av.

Bakterier upptäcktes vid stickprover gjorda i skolornas idrottshallar av Uppsala kommuns miljökontor.

– Det är låga halter, men vi vill att skolorna utreder flera delar av vattensystemet. Stillastående vatten och för låga varmvattentemperaturer gynnar tillväxt av legionella, så man behöver vidta åtgärder för att förhindra det, förklarar Heike Kaden, inspektör på Miljöförvaltningen.

Även Tiunda drabbat

Enligt Markus Haukkala, kommunikationsansvarig vid Uppsala kommun skolfastigheter, kommer duscharna vara stängda tillsvidare för både barn och vuxna.

– Vi behöver nu se över om det bör vidtas andra åtgärder.

Även på Tiundaskolan har förhöjda halter av legionella upptäckts nyligen, och sanering pågår där. Skolfastighetsbolaget hoppas att duscharna kan öppnas inom kort.

Legionellabakterier kan orsaka legionärsfeber, en allvarlig form av lunginflammation, eller pontiacfeber, en mildare febersjukdom. Bakterierna sprids inte mellan personer eller genom att dricka kontaminerat vatten. Istället sprids bakterierna genom inandning av vatten i aerosolform.

Så höga halter har uppmätts

Eriksbergsskolan: 10-20 cfu/liter

Malmaskolan: 55 cfu/liter

Valsätraskolan: 5 cfu/liter

Cfu = Colony-forming unit

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.