Varmvattnet stängdes av i fredags, då miljökontoret hittade förhöjda nivåer av legionellabakterier. Foto: SVT Uppsala / Adam Sjöborg

Legionellabakterier i vattnet på Tiundaskolan i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I Tiundaskolans idrottssal har varmvattnet varit avstängt sedan i fredags på grund av förhöjda nivåer av legionella. Sjukdomen smittar genom vattenånga som hamnar i lungorna vid exempelvis duschning.

– Det borde vara åtgärdat inom kort, förhoppningsvis redan under tisdagen, säger Mischa Ring, fastighetsförvaltare för Tiundaskolan.

I samband med att en basketturnering ägde rum på Tiundaskolan i helgen fick Skolfastigheter Uppsala besked från miljökontoret att förhöjda nivåer av legionella uppmätts. På grund av detta stängdes varmvattnet i idrottssalen av.

– Än så länge är det ingen som har blivit sjuk, säger Mischa Ring, fastighetsförvaltare för Tiundaskolan i Uppsala.

Ska sanera ledningen

De förhöjda nivåerna visades efter ett stickprov som miljökontoret gjort tidigare under veckan. Under måndagseftermiddagen är varmvattnet fortfarande avstängt, men förväntas vara tillbaka inom ett dygn.

– Varmvattenledningen behöver saneras, men det brukar gå fort, säger Mischa Ring, fastighetsförvaltare för Tiundaskolans lokaler.

Vad utbrottet beror på är i dagsläget inte fastställt, men Mischa Ring menar att det är viktigt att ta reda på det för att säkerställa att det inte sker igen.

Fakta om legionella

Legionellabakterier kan orsaka legionärsfeber, en allvarlig form av lunginflammation, eller pontiacfeber, en mildare febersjukdom.

Sjukdomarna smittar inte mellan personer, eller genom att dricka kontaminerat vatten. Istället sprids bakterierna genom inandning av vatten i aerosolform eller inandning av jord.

Kall- och varmvattensystem behöver utformas och skötas så att tillväxt av legionellabakterien hindras. Förenklat handlar det om att hålla systemen rena och att kallvatten ska vara kallt och att varmvatten ska vara hett (minst 50 grader Celsius vid tappstället).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.