Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Eriksson berätta om känslorna när hon insåg att hon blivit lurad på en halv miljon. Foto: Ellen Pan/SVT

Lena blev grundlurad av bilförsäljaren: ”Det är hemskt”

Uppdaterad
Publicerad

Lena Eriksson och hennes man Robert hade sparat länge till sin husbil, och skulle nu sälja den för att kunna köpa sitt drömhus. Men i stället vändes livet på ända när de blev lurade av en bilförsäljare och förlorade en halv miljon kronor.

– Jag tror inte att vi kommer få tillbaka några pengar, säger Lena Eriksson, trots att bedragaren nu dömts till fängelse.

I januari lade Enköpingsbon Lena Eriksson och hennes make upp sin husbil till försäljning. När en bilfirma på en annan ort i länet erbjöd sig att sköta försäljningen gick de med på att lämna över husbilen eftersom allt verkade seriöst. Men när pengarna aldrig kom, och firman slutade svara, förvandlades allt till en mardröm. Enligt Lena Eriksson var husbilen värd runt en halv miljon kronor.

– Jag har lagt mitt liv på det här. Det är hemskt, jag har mått jättedåligt. Jag har sovit dåligt på nätterna, ont i magen, mycket ångest.

Lena och hennes familj reste runt i hela Sverige med husbilen. Foto: SVT

Flera drabbade

Snart visade det sig att Lena och hennes familj inte var de enda som lurats av blufföretaget. Minst sju andra hade på liknande sätt blivit av med sina fordon. Härvan utreddes och gick till åtal på bara några månader – och nu döms bilfirmans vd till ett år och nio månaders fängelse.

Lena tror dock inte att hon kommer få någon kompensation från honom. Och enligt egen utsago har hon även nekats ersättning av sitt försäkringsbolag. I stället kämpar hon nu för att få tillbaka sin husbil från personen som köpte den av bedragaren.

– Jag hoppas att han som köpt min bil ska dömas för häleri så att vi kan få tillbaka vår husbil, säger Lena.

”Komplicerat”

Hennes anmälan om häleri lades först ned av polisen, men hon har nu överklagat och är säker på att köparen kände till bedrägeriet eftersom husbilen såldes långt under marknadsvärdet. Enligt åklagaren Johan Strömbäck är det dock inte ett självklart häleri.

– Det är en ganska komplicerad del att reda ut. Det blir ju särskilt svårt när det är ett aktiebolag som på pappret ser ut att ägna sig åt bilförsäljning. En annan sak som är svår är att fastslå vad bilen egentligen är värd, säger han.

I klippet berättar Lena Eriksson om sina känslor när hon förstod att hon blivit lurad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.